Friss hírek

Default Placeholder

Nemrégiben kíváncsiságomban utána néztem , vajon mióta van hazánknak saját bora . A bor történelmünk egészen Krisztus élőt-re tehető . Ez azért elég hosszú idő . Azonban voltak megszakítások a bortermelésünkben . Például az egyik Római császárnak nem tetszett , hogy a borunk minősége vetekedik az itáliai minőséggel . Így presztízsprobléma lett. ( Egy gyarmat bora nem múlhatja felül a leigázója borait . ) Így betiltotta a borszőlő termesztést és borkészítést Panoniában . Egy későbbi császár viszont feloldotta a tilalmat . (Ön bora)

A kép csak illusztráció ! A kép forrása : Pexels

Manapság az Európai szabályok szerinti folyik a borszőlő termesztés hazánkban több helyen is . Az egyik ilyen jó környékünk az a Balaton környéke . A Lesence falui „Ön bora” borászat is hét hektáron termeszti a nedűhöz való szőlőt . Több faját is termesztenek . Többek közt Furmintot ,Rajnai rizlinget ,Olasz rizlinget ,Szürkebarátot és Cserszegi fűszerest . 2020-ban indították el a saját borházukat melyet Sarki róka borháznak kereszteltek el .

Sarki Róka Borház bor webshop

A vendéglátó egységükben a saját boraikat szolgálják fel . Mellette gondoltak azokra is akik nem ihatnak szeszes italt . Ők rendelhetnek a finom kávéból vagy ihatnak teát , szörpöt . Az étellapról pedig kérhet sajttálat vagy hideg tálat és egyéb finomságokat . A hidegtálon a helyi kistermelők termékeit fogyaszthatják . (Sonka , kolbász,szalonna stb.) Időnként programokat is szerveznek a borházba . Az aktuális programokról a honlapjukon szerezhet tudomást az érdeklődő .

A cég gondolt azokra is akik nem tudnak eljönni a borházba de szeretik a különleges borokat . Számukra készítették el a bor webshopjukat . Ott borcsomagjaik közül válogathatnak a borkedvelők . Egy csomag 6 fajta bort tartalmaz . ( Például van egy következő összetételű csomagjuk : 3 üveg Rozé és 3 palack Az Ön vörösbora .) A csomagok ár érték aránya kiváló .

A boraikat ajánlom ebéd mellé vagy akár főzhet is vele . Mondjuk készíthet boros mártást sült-húsok mellé .

A lakberendezésekről írt cikkünk is érdekelheti !

Share Article: