Friss hírek

Default Placeholder

A látás és a vele kapcsolatos megbetegedések alapvetően nyomják rá bélyegük a közérzetre. A rövidlátás esetében a szemtengely hosszabb a normálisnál. Ennek következtében az érintettek a távolban levő dolgokat homályosan látják. A genetikai tényezők mellett az életmód is befolyásolhatja a rövidlátás kialakulását. Párja, a távollátás esetében ellenkező a helyzet. Ilyenkor a szemgolyó kisebb méretű a normálisnál, a közeli tárgyak homályosak, míg a távolik élesek. E két látáshiba szemüveggel, kontaktlencsével, vagy bizonyos feltételek megléte esetén műtéti úton korrigálható. (Kötőhártya gyulladás)

A kép csak illusztráció ! A kép forrása : Pexels

A szemészet területén gyakran találkoznak a szakemberek az árpával. Ez a szemhéjon megjelenő kis pattanásszerű területtel azonosítható, melynek hátterében baktériumok állnak. Az antibiotikumos szemcsepp vagy kenőcs meghozza a kívánt javulást. Szintén a gyakori szembetegségek közé tartozik a zöldhályog. A látásromlás egyik fő oka a szem belső nyomásának megemelkedése, ez a látórostidegek pusztulásával jár. A látótér kiesése ennek fő jele.

Az évek múlásával a szürkehályog is jelentkezhet, ami a szemlencse akár teljes elszürkülését hozza maga után. A probléma fájdalommentes, ám fokozatosan látásromlással jár. A fényérzékenység, a rossz éjszakai látás kezdeti jelnek bizonyulnak. A műtéti kezelés során műlencse beültetése történik. Az életminőség javításának érdekében mindenképpen ajánlott ilyenkor a PrimaClinic szemészet felkeresése, ahol a megfelelő vizsgálatok után diagnózis, majd kezelési terv felállítása történik.

Ha a gyulladásos megbetegedésekről esik szó, akkor a kötőhártya gyulladás érinti a szemet. A könnyező, váladéktól összeragadó szemhéjak a legfontosabb tünetek, de a vörös szín és az égő érzés is jellemzők. Az orvos által felírt antibiotikumos vagy gyulladáscsökkentő szemcsepp szintén megoldást kínálhat a betegségre.

A fürdőszobai üvegkabinról készült cikkünk is érdekelheti !

Share Article: